Hamileliğinizin 34. haftasına hoş geldiniz! Her şey nasıl gidiyor? Keyfiniz yerinde mi? Biraz telaşlı biraz heyecanlı biraz sancılı mısınız? Bütün bunlar oldukça normaldir. Çünkü gebeliğinizin tamamlanmasına en fazla 6 haftanız kaldı. Şaka gibi değil mi?
34 haftalık gebelik sürecinde neler yaşayacağınıza, bebeğinizin gelişiminin nasıl olacağına bakıp, 34 haftalık gebelik kaç aylık eder ve 34 haftalık bebek kilosu ne kadardır gibi sorularınıza cevaplar vereceğiz. Heyecanınızı sizinle paylaşırken, beklenmeyen bir değişiklik yaşamadığınız sürece doğuma kalan 6 haftalık süreçte bu hafta itibari ile neler yapabileceğinize bakacağız.
Hazır mısınız, hazır değilseniz sırtınızı destekleyen bir yastıkla en rahat ettiğiniz konumu ve keyifle atıştıracağınız meyve tabağınızı alıp gelin, neler olacak birlikte bakalım.
34 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Eder?
Annenin 34. ve bebeğin 32. haftası olan dönem ay olarak 7 ay 2 haftaya tekabül eder. Yani gebeliğin 8. ayının içindesiniz demektir. Birlikte dolu dolu tam 7 ay 2 hafta devirdiniz. Kavuşmanıza da sadece birkaç hafta kaldı. Mükemmel değil mi?
34 Haftalık Bebek Kilosu Ne Kadardır?
Her geçen gün büyüyen karnınız size psikolojik olarak mutluluk verse de sizi fizyolojik olarak biraz sıkıntıya soktuğunu kabul ediyoruz. Bu hafta ile beraber yani hamileliğin 34. haftasında bebeğiniz ortalama olarak 2,13 kg ile 2,27 kg arasındadır. Bu da bir kavun büyüklüğüne sahip olduğunu gösterir. Hâlâ minicik gelse de küçücük yarım mercimek boyutlarından buraya kadar gelmiş olması inanılmaz heyecanlandırıcı bir şey.
Bazı hamileliklerde bebeğin oldukça toplu doğduğunu da duymuşsunuzdur. Etrafınızda kilolu bebek sağlıklı bebek algısı yaratanlar da olmuş olabilir. 34 haftalık bebek kaç kilo olmalı sorusuna doğru tek bir cevap bulmanız çok mantıklı değildir. Bebeğinizin kilosunu doktorunuz ile takip etmeniz eğer belirttiğimiz aralığın dışında bir kilodaysa bu durumu doktorunuz ile görüşmeniz başkalarının yorumlarını dinleyip moralinizi bozmanızdan çok çok daha doğru ve sağlıklıdır.
34 Haftalık Bebek Gelişimi
34 haftalık gebelikte bebek gelişimi artık ufak rötuşların yapılıyor olduğu bir dönemdir. Bebeğiniz cildindeki ayva tüylerini neredeyse dökmek üzeredir ve cildini amniyotik sıvıdan ayıran verniks tabakası hâlâ cilt yüzeyini kaplamaktadır. Artık mat bir cildi vardır. Yine de yumuşacıktır.
Bebeğiniz son 6 haftada 3. trimesterin başındaki kilo alma hızını azaltacaktır. Bu hızla kilo almaya devam ediyor olsaydı ikiniz için de oldukça zorlu bir doğum süreci yaşanırdı. Ancak doğumdan sonra bebeğinizin gelişimini gözlerinizle gördükçe bu kilo alma hızına oldukça şaşıracaksınız.
34 haftalık bebek sesinize iyice alışmıştır. Hatta bazı doktorlar onunla sık sık konuşmanızı, zaman zaman ona şarkı söylemenizi tavsiye edebilir. Bu, bebeğiniz doğduktan sonra da sizin sesinizi duydukça kendisini daha iyi ve güvende hissetmesine, huysuzlaştığı durumlarda sesiniz ile yatışmasına yardımcı olabilir.
Hamile olduğunuzu tespit edebilmek için size yardımcı olabilecek bilgileri listelediğimiz “Gebelik Belirtileri Nelerdir?” yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
34 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişimler
Son dönemlere yaklaştıkça pelvisinize doğru basınç artabilir ve bu durum da daha sık tuvalete çıkmanıza sebep olabilir. Oldukça normal olan bu durumun temel sebebi bebeğinizin artık doğum pozisyonuna doğru konumlanmış olması ve karnınızın aşağı inmesidir. Ancak karnın aşağı inmesi her kadında doğumdan 6 hafta önce başlayacak demek değildir. Zaman zaman bazı hamileliklerde bebek doğum haftasına kadar yukarıda konumlanabilmektedir.
Temel olarak pelvisinizdeki ve midenizdeki basınç artacak ciğerleriniz biraz daha rahatlayacaktır. Artık rahminiz göbek deliğinizden 14 cm yukarı kadar çıkmaktadır. 34 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında aşağıdaki maddeleri sıralayabiliriz:
- Yalancı doğum sancıları ve doğuma hazırlık sancıları: Braxton Hicks dediğimiz sancılar sayı ve zamanlama olarak düzensizdirler, bu da onları gerçek doğum sancısından ayıran temel özelliktir. Gerçek sancılar, sık sık ve giderek artan sayılarda gerçekleşir. Sancılarınızı süre tutup takip etmeniz ve sıklığını doktorunuz ile paylaşmanız önemlidir.
- Mide yanması ve mide asidi problemleri: Bazı gebeliklerde büyüyen rahmin mideyi yukarı itmesi ve sıkıştırması mide asidinin de yukarı ü hareket ederek anneyi rahatsız etmesine sebep olabilir. Bu durum her hamilelikte görülmese de eğer mideniz sizi rahatsız ediyorsa doktorunuz ile durumu paylaşmalısınız.
- Kabızlık ve hemoroid: Sindirim sisteminizin daha çok life ihtiyacı olabilir. Kabızlık hemoroid problemlerine de yol açabilir. Bu sebeple yeşil sebzeler ve su tüketiminize önem göstermelisiniz. Daha çok yürüyüş yapmak da sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
- Yorgunluk ve görüşte azalmalar: Uykulu olmak birçok hamile kadının en büyük şikayetlerindendir. Hormonlarınızın da yoğun ve değişken çalışıyor olması görüşünüzü bazen kısıtlayabilir ve kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Ancak bu durumu baş ağrısı, çok fazla kilo alma ve aşırı şişkinlik takip ediyorsa mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
- Vajinal akıntı: Tüm hamileliğiniz boyunca olan beyazımsı akıntı bu dönemde biraz daha yoğun alabilir. Bunun bir sebebi vajina boynunuzun genişlemeye başlaması ve bebeğin mesanenize ve vajinanıza doğru devamlı baskı yapmasıdır. Bu akıntı normal olsa da kokusunda ve renginde farklılık gözlemlediğiniz zaman doktorunuz ile durumu paylaşmanız gerekir.