Kış mevsimi birçok insanın modunu düşürür, enerjisini emer. Ayrıca eklemlerin iltihaplanmasına ve ağrılara neden olur. Mevsimsel grip ve alerjiler ise kış boyunca peşimizi bırakmaz. Bu yaygın kış rahatsızlıklarının çoğu vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanmaktadır.(1) Eğer bağışıklık sisteminiz de güçsüzse hastalıklar kış boyu sizi tehdit eder.
Kışın Alınması Gereken Vitaminler
Yeterli beslenme ve gerekli vitaminlerin alımı tüm sene boyunca önemlidir, fakat kış mevsiminde özellikle bazılarına daha fazla ihtiyacımız olabilir. Bunun için bağışıklık destekleyici takviyelere bakmak gerekir. Bu kış kendinizi iyi hissetmek ve istenmeyen öksürük ile soğuk algınlığından uzak kalmak istiyorsanız aşağıdaki vitaminlerin alımına odaklanmanız size yardımcı olabilir:
D Vitamini
D vitamini, vücudumuz tarafından güneş ışığına tepki olarak cildin altında üretilir. Fakat ekim ayından mart ayına kadar güneş ışığından neredeyse hiç D vitamini alamayız. Dolayısıyla kış aylarında D vitamini eksikliği sorunu yaşamamız mümkündür. Bu nedenle D vitaminin besin kaynaklarını bilmek özellikle kış mevsiminde oldukça önemlidir. D vitamini nelerde bulunur sorusunun cevabı aşağıda listelenmiştir:
- Somon, sardalye ve uskumru gibi yağlı balıklar
- Kırmızı et
- Karaciğer
- Yumurta sarısı
- Bazı zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler
- Besin takviyeleri
Sağlık otoriteleri, eğer insanlar sürekli olarak açık havada değilse yıl içerisinde günlük olarak 10 mcg D vitamini içeren bir takviye kullanmaların gerektiğini belirtmektedir.
C Vitamini
C vitamini askorbik asit olarak da bilinir ve birçok önemli işlevi vardır. C vitamini, hücreleri koruma ve sağlıklı tutma konusunda yardımcı olur, bağ dokusunun sağlıklı kalması için gereklidir ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.(2) Çok çeşitli meyve ve sebzelerde bulunan C vitamininin en iyi kaynaklarını bilmek fazlasıyla önemlidir:
- Portakal ve portakal suyu
- Kırmızı ve yeşil biber
- Çilek
- Kuş üzümü
- Brokoli
- Brüksel lahanası
- Patates
- C vitamini takviyeleri
Çinko
Çinko, soğuk algınlığı tedavisinde oldukça popülerdir. Ulusak Sağlık Hizmetleri, çinko şurubu, tableti veya pastili kullanmanın soğuk algınlığı için etkili bir tedavi olabileceğini söylüyor. Semptomların başlamasından bir gün sonra çinko takviyesi almak iyileşmeyi hızlandırır ve semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olur.(3) Çinko, yeni hücreler ve enzimler üretmeye destek olur; gıdalardaki karbonhidrat, yağ ve proteini işler. Ayrıca yaraların iyileşmesini sağlar ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. En iyi çinko kaynakları aşağıda belirtilmiştir:
- Et
- Kabuklu deniz ürünleri
- Peynir gibi süt ürünleri
- Ekmek
- Tahıl ürünleri (buğday ruşeymi vb.)
- Çinko takviyeleri
Kompleks B Vitamini
B vitamini kompleksi olarak adlandırılan sekiz farklı B vitamini – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 – vücudumuzun iyi yağlanmış makineler gibi çalışmasında önemli bir rol oynar. Bu temel besinler, yiyeceklerimizi yakıta dönüştürmemize yardımcı olur ve gün boyunca enerjimizi korumamızı sağlar. Bu vitaminlerin birçoğu birlikte çalıştığı halde, her birinin kendine özgü faydaları vardır. B vitamini kompleksi enerji düzeyini artırır, ruh halini iyileştirir, belleği geliştirir ve bağışıklık sistemini harekete geçirir.(2) Hemen hemen tüm gıdalarda B5 vitamini bulunur. B vitamini alımını artırmak için aşağıdaki gıdaların tüketimine odaklanabilirsiniz:
- Kahvaltılık gevrekler ve tam tahıllar (B1, B2 ve B3 kaynağı)
- Yeşil yapraklı sebzeler (B2 ve B9 kaynağı)
- Yumurta (B7 ve B12 kaynağı)
- Tavuk (B3, B6 ve B12 kaynağı)
- Turunçgiller (B9 kaynağı)
- Kuruyemiş (B3 ve B9 kaynağı)
- Barbunya (B1 ve B2 kaynağı)
- Muz (B6 ve B7 kaynağı)
Ek olarak tüm bu vitaminleri size pratik bir şekilde sunan, enerjinizi artıran ve bağışıklık sisteminin harekete geçmesine yardımcı olan kompleks B vitamini takviyeleri, özellikle kış döneminde size fazlasıyla yardımcı olabilir.
[yasr_overall_rating]