Fit HubSağlıkHamilelik (Gebelik) Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamilelik (Gebelik) Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Çoğu kadın hamileliğin(gebelik) hayatlarında deneyimledikleri en heyecan verici ve güzel dönem olduğunu söyler. Hamileliğin kesinleşmesi ile birlikte de hem anne hem de baba adaylarını tatlı bir telaş sarar. İşte bu telaşın sebebi hamilelik haftası hesaplama ve bebeğin doğum tarihini belirleyebilmektir.

Eğer hamilelik belirtileri sonrası evde hamilelik testi yaparak ya da bir doktora tanışarak durumu kesinleştirdiyseniz, şimdi yaklaşık 40 hafta sürecek muhteşem bir yolculuğun içindesiniz demektir. Ancak kaç haftadır hamileyim diye soran birçok kadın var. Biz bu yazımızda gebelik hesaplama ile ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Hamileliğiniz süresince bebeğinizin normal kalp ve beyin gelişiminin devamına yardımcı gıda takviyesi Nature’s Supreme Prenatal DHA hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.

Hamilelik Haftası Hesaplama

Son adet döneminin ilk günü + 7 gün – 3 ay

Örneğin 2 Mart 2018 son adet döneminizin ilk günüydü.

2 Mart + 7 = 9 Mart

  1. Ay (Mart) – 3 = 12. Ay (Aralık)

Tahmini doğum: 9 Aralık 2018

Bebeğinizin kalp ve beyin gelişimini destekleyen ayrıca görme yetisini güçlendiren Nature’s Supreme Prenatal DHA ürününü linkten inceleyebilirsiniz.

Doğum Hesaplama Cetvelleri Nasıl Çalışır?

hamilelik-haftasi-hesaplama-nasil-yapilir

Öncelikle hamileliğin ilk belirtileri itibariyle emin olmak için bir doktora gidip gebe olduğunuzu öğrendiyseniz hamileliğiniz çoktan başlamış demektir.

Ancak hamileliğin başlangıç tarihini kesin olarak tespit edebilmeniz için yumurtlama döneminizi de sıkı bir şekilde takip ediyor olmanız gerekiyor. Ayrıca regl dönemleriniz düzenliyse ve siz bu dönemlerin başlangıç tarihlerini biliyorsanız tahmini doğum tarihinizi hesaplayabilirsiniz.

Bir hamilelik haftası hesaplama cetvelinin mantığı, sizin son adet döneminizin başladığı gün baz alınarak çalışır. Hangi gün doğum yapacağınızı yine tahmini bir şekilde bu tarihe göre öğrenebilirsiniz.

Bu hesaplamada 3 temel işlem kullanılır. Bunları aşağıda sıralıyoruz:

  1. Doğum yapacağınız gün, tahmini olarak sizin son adet döneminizin başladığı günden 40 hafta sonradır.
  2. Eğer 28 günde bir düzenli regl oluyorsanız. 14 gün sizin yumurtlama döneminizdir.
  3. Bundan dolayı hesap yaparken son adet döneminizin ilk gününe 280 eklenir (40 hafta).

Bu yaygın yöntemin adı Negele Kuralıdır.

Negele Kuralı Nedir?

hamilelik-haftasi-hesaplama-nasil-yapilir

1800lü yılların başlarında bir Alman doğum uzmanı son adet döneminin başladığı güne 280 gün ekleyerek doğumun yapılacağı günü hesaplamayı bulmuş. Ancak bu durum adet döngüsü 28 günde bir sabit olan ve 14. gününde yumurtlama dönemine giren kadınlar için geçerli olduğundan bu yöntem sıklıkla kullanılıyor olsa da ne yazık ki %100 doğru tahminde bulunamıyor.

Hatta şöyle bir gerçek var ki doğan bebeklerin yalnızca %4’ü tahmini doğum gününde doğuyor. Genellikle modern tıpta Negele Kuralını takip eden birkaç gün öncesi ya da sonrası doğum gerçekleşiyor. Bu sebeplerle gebelik haftası hesaplama işlemi sonunda çıkan sonuç ancak tahminidir.

Hamilelik Dönemleri, Haftalar ve Aylar:

Doğum tarihinizi hesapladığınıza göre hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu merak ediyor olabilirsiniz. Gebelik takibi sırasında haftalar ve trimesterler konuşulmakla birlikte eskiden kullanılan aylar artık çok fazla bahsedilmemektedir. Bebeğin gelişimi ve annenin yaşadığı değişim, hafta hafta gebelik şeklinde incelenir.

Bu bağlamda 3 farklı terimin kesiştiği dönemleri yazmak istedik:

Haftalar 1-4 5-8 9-13 14-17 18-21 22-26 27-30 31-35 36-40
Kaçıncı Ay 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Hangi Trimester 1 1 1 2 2 2 3 3 3

Kafa Karışıklığını Bitiriyoruz: Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir?

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!